Over mij

Wie ben ik?

Ik ben uitvaartbegeleidster en levenscoach en heb aandacht, kunde en kennis voor het wonderlijke overgangsgebied van leven en dood. Ik kan je begeleiden in het doorleven van een stervens-, uitvaart- of rouw-proces.

Ik ben geboren in 1962 en in Brabant opgegroeid als oudste in een samengesteld gezin met zeven kinderen, ben al vele jaren gelukkig getrouwd en heb drie volwassen kinderen. In 2000 begon ik als vrijwilliger in een hospice in Zuid Limburg. Daar heb ik vele uren aan het bed gezeten en geluisterd naar verhalen of enkele woorden en de stilte van het moment. Dit heb ik 10 jaar met liefde gedaan. In de loop der jaren breidde dit zich ook uit naar begeleiding van mensen in hun laatste levensfase thuis of in een verpleeghuis. Ik werd gegrepen door alles wat ik van dichtbij mee mocht maken en verdiepte mij meer en meer in de beleving van mensen bij een naderende dood. Om mijn begeleiding te verbeteren heb ik in die jaren een opleiding tot evolutiecoach gevolgd (Ignoramusacademie in Hasselt) en daarnaast vele cursussen en workshops op het gebied van stervens- en rouwarbeid.

In 2009 verhuisden wij van Maastricht naar Rijsbergen waar ik na een paar maanden Wilma van Opstal ontmoette. Hieruit vloeide een intensieve samenwerking voort. Tot op de dag van vandaag ben ik een van haar uitvaartbegeleidsters en maken we ons samen sterk om onze cliënten met liefde en aandacht te begeleiden bij het afscheid van een dierbare en hun rouwarbeid.

In 2013 heb ik een deel van de begeleiding van Rouwgroep Breda overgenomen. In de praktijk betekent dit nabestaanden begeleiden en inspireren in hun proces van rouwarbeid tijdens maandelijkse bijeenkomsten met lotgenoten en de daaruit voortvloeiende een op een-gesprekken. Door de jaren heen heb ik ervaren dat je thuis kunt zijn waar je je begrepen voelt. Aandacht en begrip voeden verbondenheid met elkaar en geven je vrijheid om weer te vertrouwen. Dit alles is en blijft heel bijzonder om te doen en inspireert mij oa. in het ontwikkelen van boekjes en filmpjes over thema’s rond leven en dood. Gezien de vele blijken van belangstelling voor de diverse bijeenkomsten en het project ‘Doorleven, hoe doe je dat?’, is Rouwgroep Breda in 2017 een Stichting geworden waarmee we vele mensen een steuntje in de rug kunnen aanbieden. Ik ben als een nomade en trek nieuwsgierig rond. Elke nieuwe ervaring of ontmoeting voedt mij en… wat groeit heeft ruimte nodig! De tijd is nu rijp om mijn eigen buutplaats te verwezenlijken ten bate van iedereen die hierdoor geinspireerd wil worden.

‘Sta op en schitter
want lang was de nacht en bitter
de strijd met de oude fantomen
maar nu is het morgen
nu wordt het tijd om blinkende dromen
waar te maken – weet je geborgen
in een nieuw licht.
Vat moed en schitter en richt
je op wat komen gaat
want je hart wordt witter
en de dag verwacht

je eigen, herboren gelaat.
Wij zijn wijzer dan wij zijn
wijsheid is ons diepste gaan
is het weten van de eenheid
in de glimlach van de schepping
is het licht van ons bestaan.’
(Catharina Visser)

Telkens weer is het van belang om stil te staan bij een mensenleven en aandacht te hebben voor gemis en verdriet als dit leven eindigt of wegvalt.
Wanneer je worstelt met deze levensfase geeft mijn ondersteuning inspiratie en kracht om je eigen ‘stappen’ te zetten bij een afscheid en/of de voortzetting van je leven.

September 2018
Tinka van Holthe